Find den rigtige rundsavklinge til maskinen og emnet

Én ting er at finde den rigtige klinge, der passer til den maskine, du arbejder med. En anden er at vælge den rigtige klinge til det materiale, den skal skære i.

Hvad skal du skære i?

Arbejder du med træ, laminat, eternit, aluminium, kunststof, gips, fibercement, stål osv? Det har betydning for, hvilken fortanding klingen skal have - om den skal være flad-, trapez-, veksel- og hultandet. De har forskellige skæreegenskaber.

Skal det være et fint eller groft snit? Skal du skære på langs eller tværs? I blødt eller hårdt materiale?

Her er det antallet af tænder, der har betydning for at lave det ønskede snit. Generelt: Desto færre tænder, desto grovere snit, så hvis snittet skal være pænt, skal klingen være fin. Men hvis du skærer på langs i træ, skal du være opmærksom på, at en klinge med få tænder er at foretrække, da en fintandet klinge kan brænde materialet.

Hvor hurtigt skærer din maskine?

Hvis din sav kan indstilles i hastighed, skal den indstilles til det valgte materiale. Hvis du kører med for høj hastighed, risikerer du at brænde klingen af, mens for lav hastighed kan give klingen svært ved at komme igennem emnet, og materialet vil ophobe sig ved klingen.

Klingens holdbarhed?

Når du vælger den klinge, der passer til materialet, holder den længere. Fx kan du skære væsentlig flere eternitplader med klingen til eternit, end en klinge beregnet til træ. Klingens levetid kan forlænges ved brug af skærevoks ved skæring i ikke-jernholdige metaller - voksen reducerer friktionen, og klingen bliver mindre varm. Til træ bruges slipmiddel, for at klingen ikke opsamler harpiks, der skaber friktion og varme. Find olier og andre smøreprodukter her

I guiden nedenfor finder du CMT-klinger, inddelt efter den materialetype de passer til. Udover CMT-klinger har vi også rundsavklinger fra Festool, DeWALT, Bosch, Frezite og Holzstar - find dem alle her

Se hvilke CMT-klinger, der passer til hvad i denne oversigt (PDF)

No Image