Momentnøgler

Mangler du en momentnøgle el. et momentnøglesæt? Se vores store udvalg af momentnøgler her
28Varer
Bahco - Momentnøgle 10-100 NM ½"

Bahco

30012298

Momentnøgle 10-100 NM ½"

Med vinduesskala og fast gennemstiks-firkant skraldehoved. ...
  • Moment-område Nm10 - 100
  • Firkant1/2"
  • Kode7851-100
Pris: Ekskl. moms
1.870,00 DKK /Styk
Skaffevare: 7-12 dages levering.

Momentnøgle til præcis tilspænding

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.

Newtonmeter (Nm)

Når man spænder med en momentnøgle, er det afgørende at være bekendt med newtonmeter, som er den måleenhed, man opererer ud fra. En newtonmeter er et udtryk for kraft, hvorfor en større/længere momentnøgle kan spænde med flere newtonmeter end en mindre, da længden af skaftet er afgørende for, hvor meget kraft man kan overføre til bolten/møtrikken.

Hvad er en momentnøgle?

Det er ikke nødvendigvis alle, der kender momentnøglen. En momentnøgle er dybest set ligesom en helt alm. topnøgle/skraldenøgle, men med én afgørende forskel, nemlig at den forudindstilles til et bestemt moment, hvorved man sikrer, at alle bolte/møtrikker spændes med samme moment (kraft). I praksis fungerer momentnøglen sådan, at den – indtil det forudbestemte moment opnås – er fuldstændig som en alm. topnøgle. Men når man opnår sin ønskede spænding, giver nøglen et ”klik” og bolten er spændt korrekt.

Hvorfor bruge momentnøgle?

I mange situationer, er det en rigtig god idé at anvende en momentnøgle i fm. tilspænding af bolte og møtrikker. Det handler ikke altid om at spænde mest muligt, men derimod at spænde så korrekt som muligt. Det kan være afgørende i forhold til det materiale, man arbejder med – eller en forudsætning for sikkerhed. Et godt eksempel kunne være, når man spænder hjul på en bil. Her er det afgørende, at hjulboltene er spændt hårdt nok, for at sikre, at hjulene ikke sidder løst. Omvendt er det også – afhængigt af ens fælge – vigtigt, at man ikke spænder for hårdt, da det kan gøre fælgene skæve og således forårsage ujævnt slid på dækkene. Aluminium er blødere end stål, hvorfor der også kan være forskel på, hvor hårdt man skal spænde sine alufælge i forhold stålfælge.

Momentnøgler anvendes også i situationer, hvor man skal sikre en ensartet tilspænding. Det kan f.eks. være flanger, der skal krydsspændes med momentnøgle – og ofte ad flere omgange – for at sikre, at der er samme tryk på pakningen hele vejen rundt. Ellers kan man opleve utætheder og i værste fald, at man får gjort emnet skævt, fordi det simpelthen spændes for hårdt. I sådanne tilfælde vil man typisk ”krydsspænde”, hvilket vil sige, at man spænder diagonalt modsat. Forestil dig en urskive, hvor tallene er bolte, der skal spændes. I dette tilfælde vil man således spænde sin klokken 12 og derefter klokken 6. Så tager man klokken 9, klokken 3, klokken 1, klokken 7 etc.

Før du bruger momentnøglen

Vær opmærksom på at fjerne alt snavs, før du bruger momentnøglen. Boltene skal være rene, inden du spænder dem. Hvis der er snavs eller andet, kan det forstyrre momentnøglens evne til at måle præcist. Det er en god idé at bruge sikkerhedsbriller, når du skruer, i tilfælde af at bolten sprænger.

Manuel eller digital momentnøgle?

Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen. Men du kan også få digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den. Her har du også mulighed for at bruge tidligere indstillinger. Du er velkommen til at kontakte vores kundeservice for mere information om eller bestille en digital momentnøgle.

Kalibering af momentnøgler

Momentnøgler bør kalibreres minimum hver andet år, for at sikre, at momentet passer, så du undgår upræcise tilspændinger. Du kan indlevere din momentnøgle til kalibrering i din lokale Carl Ras-butik eller kontakte vores kundeservice for at høre nærmere.

Momentnøglesæt

Udover vores store udvalg af momentnøgler i løsvægt, har vi også deciderede momentnøglesæt. Med et momentnøglesæt får du – udover en momentnøgle – også et udvalg af toppe/bits etc., så du har dine momenttoppe adskilt fra dine normale toppe/slagtoppe. Det kan være en god idé at holde toppene fra et momentnøglesæt for sig selv, da en høj grad af renlighed som nævnt er ret essentiel for at opnå de bedste – og mest korrekte – resultater.

Find den perfekte momentnøgle her

Der findes mange forskellige momentnøgler på markedet, da de har forskellige udgangspunkter for deres momenter og forskellige maksimumsmomenter. Det er derfor ikke givet, at du kan bruge den samme momentnøgle til alle dine opgaver. Her på siden har vi samlet et stort udvalg, som dækker de fleste behov. Kig dig omkring eller kontakt os, vi vil hellere end gerne hjælpe dig med at finde den rette momentnøgle.

Hvad siger Carl Ras' kunder?

Gorm Jørgensen:

Mogens Larsen:

Sheena Nielsen:

★★★★★

★★★★★

★★★★★

"Nemt at finde hvad man skal bruge"

"Stort udvalg og professionel"

"Servicen er bare i top"