Borehamre

Her finder du vores store udvalg af borehamre til ethvert formål! I vores sortiment indenfor borehamre har vi det meste, men finder du ikke præcis, hvad du mangler – så skaffer vi det fra en af vores mere end 570 faste leverandører.

68Varer

Forrige

Side 1 af 3

Næste

Sorter efter

Borehammer – når der virkelig skal kraft til!

Hvis du skal bore i mur, sten eller beton, er en borehammer uundværlig. En borehammer minder umiddelbart på mange måder om en almindelig slagboremaskine, men alligevel overhovedet ikke.

En borehammer har, foruden sit enormt kraftige vridningsmoment, et pneumatisk stempel, som får boret til at hamre mod det, der bores i. Det er derfor, den hedder en borehammer. Den både hamrer og borer. Derudover adskiller en borehammer sig ved at operere med langt færre omdrejninger end bore-/skruemaskiner generelt. En borehammers opgaver kræver ikke masser af omdrejninger, men til gengæld masser af moment.

Borehammerens patron

Enhver boremaskine (uanset mærke model og div. funktioner i øvrigt) har en borepatron. Borepatronen er den anordning forrest på maskinen, hvori et bor (eller bits) fæstnes. For borehammere gælder det, at de er forsynet med det, man kalder et SDS-fæste (borepatron).

SDS-systemet findes i to varianter, nemlig:

  • SDS-plus, som er det mest almindelige, og som vil være mere end nok til langt størstedelen af opgaver, man ville udsætte en borehammer for…
    og
  • SDS-MAX, hvis der skal seriøs power til. En tommelfingerregel er, at SDS-MAX anvendes i bore- og mejselhammere med mere end 5 kilo bore-kraft. Dvs. maskiner, med mere end 5 joule i vridningsmoment. Typisk vejer disse maskiner også mere end 5 kilo, hvorfor mange blot siger, at SDS-MAX kun er til maskiner over 5 kilo. Det er nemmere at huske.

Fordele ved SDS-fæste

SDS er en forkortelse for ”Slotted Drive System”.

I modsætning til ”almindelige bor”, har et SDS-bor ”slots” (huller), som patronen griber fat i. Boret sidder således ikke fast på samme måde som i en selvspænder-borepatron, hvor der er 0% bevægelsesfrihed i patronen. SDS tillader boret at bevæge sig en smule, hvilket er nødvendigt pga. hammerfunktionen. Hvis ikke boret kunne bevæge sig, ville hammerfunktionen blive overført til hele maskinen – og vedkommende som bruger den – med det resultat, at boringen ville blive upræcis, ineffektiv og aldeles ubehagelig at foretage.

SDS betyder desuden, at borene klikkes i patronen, hvilket gør det hurtigt og nemt at skifte bor/mejsel.

Hvornår skal du bruge en borehammer?

En borehammer er særligt anvendelig i 3 tilfælde:

  • Når du skal bore huller i beton, sten og hård tegl
  • Til nedbrydning af fliser og beton (kræver mejselhammerfunktion)
  • Til at lave store huller til f.eks. rørgennemføringer i murværk

Hvornår skal du IKKE bruge en borehammer?

Grundlæggende skal du IKKE bruge en borehammer til andet end ovenstående tre typer opgaver. Du må f.eks. aldrig bruge en borehammer til:

  • At bore i træværk
  • Til skrueopgaver

Her vil en helt almindelig bore-/skruemaskine til enhver tid være at foretrække.

OBS: Der findes masser af borehammere, som – udover en SDS-patron – også kommer med en alm. selvspænder-borepatron. Dette giver dig mulighed for at skifte patron og dermed bor. Således KAN din borehammer godt anvendes i træværk eller til skrueopgaver, men det er ikke anbefalelsesværdigt. Dels kræver den type opgaver i højere grad omdrejninger end moment, og dels er det absolut altafgørende, at man husker at indstille sin borehammer korrekt INDEN man bruger den til f.eks. træ, for hvis man ikke deaktiverer hammerfunktionen, vil man ødelægge sit bor, sit emne og temmelig sikkert også sin borehammer. Derfor siger vi, at man kun bør benytte sin borehammer til opgaver i sten, beton og murværk.

Borehammer med batteri eller ledning?

I takt med batteriteknologiens udvikling, er det efterhånden meget få stykker værktøj, som foretrækkes med ledning. Dog kan en borehammer være ét af dem.

Det, du skal spørge dig selv om, inden du vælger en borehammer med batteri eller ledning, er, hvad du skal bruge den til og hvor ofte du skal bruge den.

Hvis du står overfor at lave mange rørgennemføringer i hård beton/murværk, vil du uden tvivl trække store veksler på selv de bedste batterier, så der er en ledningsført borehammer måske at foretrække. Det samme gælder, hvis du skal nedbryde store mængder af fliser/beton, som også kræver lang kontinuerlig brug af borehammeren. I disse tilfælde bør du overveje en model med ledning – eller i hvert fald sikre at du får et par ekstra batterier med, så du har rig mulighed for at skifte og oplade.

Når det er sagt, så er der virkelig sket meget med batteriteknologien over de senere år, hvilket reelt betyder, at du skal have et meget stort/tungt behov, hvis du ikke du kan klare dig med en moderne 18V maskine. Det handler jo i høj grad også om, hvor mange Ah dine batterier har.

Vil du have en borehammer, der kan klare 90% af alle opgaver, og som har power til det meste, vil en 18 V maskine med 5 Ah batteri være et godt udgangspunkt. Og så kan du altid tilkøbe et ekstra batteri, hvis du skulle have behov for det eller bare vil være på den HELT sikre side.

Hvad skal man se efter, når man vælger en borehammer?

Borehammere fås i forskellige ”udstyrsniveauer” og med forskellige features. Det er derfor en god idé at se lidt nærmere på sit behov, inden man blot lader prisen diktere sit valg.

Mærke

Fordi langt de fleste borehammere i dag er med batteri, giver det rigtig god mening at vælge et mærke, som du allerede har andet akku-værktøj fra i forvejen. Hvis ikke du har akkuj-værktøj, har du her muligheden for at købe en borehammer med batterier og efterfølgende blot investere i såkaldte solo-maskiner (maskiner der sælges uden batteri).

Slagstyrke (joule)

En borehammers slagstyrke er et udtryk for dens kraft. Slagstyrke måles i joule, og hvis du har med hård/genstridig beton at gøre, vil en slagstyrke fra 2 joule være at foretrække. Arbejder du primært i blødere materiale (mursten f.eks.) kan mindre end 2 sagtens klare det.

Mejselhammer

Skal du bruge din borehammer til andet end at bore med? Hvis ja, så skal du huske at få en borehammer med mejselfunktion. Det har mange, men ikke alle. Du kan se om din borehammer har mejsel funktion ved et lille hammerpiktogram på siden af maskinen.

Støvsuger

Hvis man nogensinde har boret i beton eller murværk, ved man, at det sviner en hel del, og da en borehammer hverken bør eller kan anvendes med én hånd, er det ofte lidt et problem at balancere en støvsuger, når du arbejder alene. Derfor er der visse borehammere, der har integreret sug, hvilket gør den efterfølgende oprydning SÅ meget lettere.

OBS: Selvom en borehammer ikke har sug fra start, kan det ofte tilkøbes og eftermonteres. Er du i tvivl om muligheden for integreret sug på en konkret borehammer, så kontakt endelig vores kundeservice og hør om mulighederne.

Støttehåndtag

Langt de fleste borehammere har støttehåndtag, der kan vinkles alt efter behov, men det er ikke alle. Det ekstra håndtag er med til at øge stabiliteten og dermed sikre mere præcise resultater.

Sikkerhed, når du anvender en borehammer

Der er visse sikkerhedshensyn man bør foretage, når man anvender en borehammer.

Høreværn

Det larmer temmelig meget at nedbryde fliser og bore sig vej gennem beton. Derfor bør du altid anvende et høreværn, når du bruger en borehammer.

Åndedrætsværn/maske

Murstøv er noget værre djævelskab at få i lungerne, så et åndedrætsværn – eller en god støvmaske – bør altid være en del af din udrustning til borehammer-opgaver.

Øjenværn

Der er altid en risiko for, at småsten springer dig om ørene, når du borer/mejsler. Derfor bør du altid anvende sikkerhedsbriller, når du borer/mejsler i beton, sten og murværk.

Handsker

Dine hænder er typisk ikke så udsatte i fm. borehammerens opgaver, men et par gode arbejdshandsker sikrer et godt greb og gør det hurtigere at skifte mellem forskellige bor, fordi du ikke behøver at vente på, at de køler af.

Kæmpe udvalg af borehammere hos Carl Ras

Vi ved, at der er meget at holde styr på, når det gælder borehammere – og at det kan være vanskeligt at have styr på alle parametre, faktorer og forhold, når man skal træffe sit valg. Derfor sidder vi altid klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål vedr. køb af en ny borehammer. Vi tror på, at det rette værktøj sikrer det bedste resultat, og ved at hjælpe dig godt fra start, ved vi, at du kommer godt i mål.