Sådan kan du bygge med biobaserede materialer

Vi klæder dig bedre på til at komme i gang med at bygge med Havnens Hænders biobaserede isoleringsprodukter, der bidrager til at nedbringe CO2-regnskabet.

Danmarks første biobaserede byggemarked, Havnens Hænder, sælger udelukkende naturlige CO2-nedbringende materialer som hamp, græs, kork og ler. Fælles for materialerne er, at de optager CO2 i deres vækst og er af hurtigt fornybare ressourcer. Samtidig indeholder de ikke farlige kemiske stoffer, og de er derfor sundere at arbejde med for de udførende håndværkere.

IsoHemp til indvendig og udvendig efterisolering

Havnens Hænder sælger blandt andet IsoHemp. Det er selvbærende og isolerende byggeblokke bestående af industriel hamp og kalk, som beskytter mod skimmel og skadedyr.

Hampen optager en stor mængde CO2, imens den gror, og kan høstes allerede efter 4 måneder. 1 palle med IsoHemp blokke optager for eksempel 76 kg CO2.

Materialet kan anvendes i et bredt omfang på byggerier som erstatning for gasbeton. Det kan både anvendes til indvendig og udvendig efterisolering  af koldt murværk. Det gælder f.eks. vægge i nybyggerier, på skillevægge på badeværelser og til isolering af etagedæk, skillerum og hulrum.

IsoHemp har mange gode referencer fra private og større kommercielle  byggerier i flere lande i Europa.

Græsisolering som erstatning for blød isolering

Gramitherm, også kaldet græsisolering, er et andet isoleringsprodukt fra Havnens Hænder. Det er et overskudsprodukt, der bliver indsamlet lokalt fra offentlige græsarealer. Efterfølgende bliver det opsamlet til et anlæg, som fjerner væsken fra fibrene, som tørres og presses. Væsken bruges i et  biogasanlæg, så intet går spildt. Til sidst bliver det samlet til  isoleringsmateriale og kan anvendes til byggerier.

1 kg Gramitherm optager 1,5 kg CO2. Græsisolering kan erstatte  konventionel blød isolering til tage, gulve, skillevægge, ydervægge og  nybyggerier. 

Græsfibrene gør desuden, at det er mere behageligt at arbejde med for  håndværkere, og der gror ikke skimmel eller skadedyr i materialet. Materialet har en høj isoleringsevne og termisk værdi og en høj effektivitet over for lyd.

No Image

 

Diasen – miljøvenlig isoleringspuds

Diasen isoleringspuds kan også købes hos Havnens Hænder. Det er en effektiv pudsemørtel, der består af naturlige materialer; herunder kalk og granuleret kork. Det gør det til en miljøvenlig isoleringspuds, der er ideel til renovering af gamle bygninger. Konventionelle cementbaserede mørtler kan derimod medføre ophobning af fugt på byggerierne. Isoleringspudsen kan nemt anvendes på koldt murværk både indvendigt og udvendigt i et byggeri. Den optager og frigiver fugt, og den kan tages direkte i brug med tilsætning af vand.

Murermester: ”Bedre at arbejde med end konventionelle isoleringsmaterialer”

Christian Skikkild, der er murermester og ejer af C.S Byggeservice, har erfaring med at bygge med IsoHemp samt isoleringspuds fra Havnens Hænder.

Kontakten til Havnens Hænder opstod gennem en sælger fra Carl Ras. Siden  da har C.S Byggeservice hver dag anvendt IsoHemp og kork- og lerpuds på  erhvervsbyggeriet Den Røde By for NREP i Nordhavn.

IsoHempen anvendes til indvendig efterisolering på 1000 km2 vægge i  byggeriet. Kork og lerpudsen bruges til isolering af lysninger og brystninger  omkring vinduerne i byggeriet.

”Mine ansatte er gladere for at arbejde med de biobaserede materialer. De fortæller, det er langt mere behageligt og nemmere for dem at arbejde med, da det kun vejer det halve af gasbeton og derfor nemt kan skæres, saves og monteres. Det gør det samtidig nemt at genanvende spildet i  modsætning til konventionelle materialer, der er hårdere at arbejde med,”  fortæller Christian Skikkild og tilføjer:

”Der er derfor ingen tvivl om, at vi vil gøre brug af Havnens Hænders  materialer igen til andre fremtidige byggeprojekter.”

Rådgivning i håndteringen af biobaserede materialer

De tre erfarne iværksættere og håndværkere Mikkel Damgaard  Nielsen, Magnus Henriques og Karl Nørgaard fra Havnens Hænder ved, hvad de taler om. Samlet set har de nemlig mere end 75-års håndværksmæssig erfaring i branchen, og de har selv erfaring med at bygge med de biobaserede materialer, de sælger.

”Det gør, at vi kan rådgive håndværkerne i et bredt aspekt til både møder og workshops, så de føler sig godt klædt på til at håndtere vores materialer. På projekteringsplan giver vi dem indsigt i, hvilke konventionelle materialer, de kan erstatte, og hvordan de kan tage de biobaserede materialer i brug i  praksis. Samtidig rådgiver vi om, hvordan det skal monteres og hvilket  værktøj, de skal bruge til det,” fortæller de.

Læs mere om Havnens Hænders biobaserede byggematerialer på
havnens-h.dk