En tur i haven med Carl Ras

Forårets komme er for manges vedkommende lig med havearbejde. Nogle elsker det, andre er en smule mere lunkne ved tanken og det forestående arbejde, men uanset din holdning til havearbejde, er det rette værktøj et godt udgangspunkt for en god havesæson. Vi bringer her en lynguide, der gør dig klar til at tage en tørn i haven!

Få styr på plænen

Græsset er altid grønnere på den anden side, siger det gamle – lettere pessimistiske – ordsprog. Men med det rette grej, kan du få din plæne i absolut topform. Vi bringer dig her et kort oprids af, hvad du med fordel kan bruge til at få din plæne på ret køl.

No Image

Plænelufter

Det er ikke alle, der ved det, men for at få en flot, tæt plæne, er det vigtigt med masser af luft. En plænelufter minder langt henad vejen om en plæneklipper, men i stedet for en kniv i horisontal rotation, som klipper græsset, fungerer plænelufteren ved at have et vertikalt skær (hvorfor den også kendes som ”vertikalskærer”), som fjerner alt det, som ikke er græs – især mos – og sørger for at plænens oprindeligt tiltænkte beboer har de bedste vækstvilkår.

Mos skygger for græsstråene og gør det svært for dem at optage næring og sollys. Ved at lufte plænen giver du den gode muligheder for at vokse sig tæt, stærk og grøn – helt uden brug af kemikalier.

Man bør lufte sin plæne en gang pr. sæson – og det bør desuden være det første, man gør.

Efter endt plæneluftning kan man med fordel gøde plænen med en NPK-blanding.

Se vores udvalg af plæneluftere (vertikalskærere) her.

Plæneklipper

Når plænen er luftet og vejret bliver lidt varmere, vil græsset gro. Hvor kort man ønsker sin plæne er naturligvis en smagssag, men uanset om du vil have et kortklippet eller langt græstæppe, ser det altid godt ud, når det er nyklippet.

Plæneklippere er notorisk kendt for at bryde stilheden på villavejene hen over sommeren, men det behøver ikke være så støjende længere. Mange vil med fordel kunne anvende en batteridrevet plæneklippere til husbehov. Har man i forvejen akku værktøj fra f.eks. Makita, DEWALT, Milwaukee el.lign., giver det rigtig god mening også at have en plæneklipper fra et af disse mærker, da man således kan bruge sine batterier til plæneklipperen også.

Som altid, så afhænger driftstiden af en akku-plæneklipper i høj grad af, hvor mange Ah (amperetimer) dine batterier har. Har du en ”gennemsnitsplæne” og et fuldt opladet batteri på 5 Ah bør du være godt klædt på. Og hvis ikke det er helt nok, bør et enkelt batteriskift i løbet af en plæneklipning også være til at se sig ud af.

Kanttrimmer/buskrydder

Hvis du ønsker at komme helt tæt med græsslåningen, også omkring træer og buske, kan en græstrimmer eller en buskrydder være godt givet ud. De er nemme at håndtere og kommer uden besvær helt ud til kanten af plænen, hvilket sikrer et endnu skarpere look end hvis du ”bare” slår den.

No Image

Om du skal bruge en græstrimmer eller en regulær buskrydder afhænger af flere ting, men grundlæggende kan man sige, at græstrimmere er til privat brug mens en buskrydder ofte er til mere professionel brug, eller hvis du har rigtig mange bede, du ønsker at tynde alvorligt ud i.

For de fleste private, vil en alm. græstrimmer være et rigtig godt udgangspunkt.

Hækkeklipper

Ligesom med alt andet, er en hækkeklipper også oftere med batteri end ikke. Hækkeklipperne har været elektrificerede i en årrække nu, men det har typisk været vha. ledning, hvilket selvsagt medfører behov for kabeltromle/forlængerledninger el.lign. Og sidst men absolut ikke mindst, udgør en ledning altid en risiko for at blive klippet over. Det sker oftere end man måske skulle tro.

Derfor er fremtiden – også for hækkeklippere – batteridrevet.

Præcis hvilken hækkeklipper, der er den helt rette for dig, afhænger i udtalt grad af, hvilken hæk, du har – og hvor meget. Dine egne evner med hækkeklipperen er selvfølgelig heller ikke helt uvæsentlige i forhold til, at få flest mulige meter ud af en batteriopladning.

Typisk vil du være godt kørende med en 18V maskine, et par ekstra batterier og en oplader. Så er det muligt, du skal skifte batteri undervejs, men du får en prisvenlig hækkeklipper, som er let at håndtere og som sparer dig for alt det klassiske bøvl med ledninger.

Ukrudt

I de senere år er begrebet ”ukrudt” blevet diskuteret meget, for hvad er ukrudt egentlig? Mange har såkaldte vild-med-vilje haver eller i hvert fald et eller flere bede, hvor naturen får lov at sætte dagsordenen. Dog er de fleste enige om, at en græsplæne helst ikke skal prydes af andet end græs.

Der findes mange måder at komme ukrudt til livs på, og det er igen et temperamentsspørgsmål, hvordan man ønsker at gribe det an. Vi har en række ukrudtsmidler, som effektivt kan hjælpe dig med at få bugt med den uønskede bevoksning. Alternativt kan man gøre en mere manuel indsats med div. haveredskaber.